Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Szemlencse implantátumok

A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és helyére műlencsét ültetnek be.

A természetes szemlencsével ellentétben a műlencse nem képes változtatni alakját, ezért típusa és optikai jellemzői meghatározzák azt, hogy a páciens a beavatkozást követően milyen látásélességgel fog látni.

Egyfókuszú műlencsék

Az egyfókuszú műlencse választása esetén el kell döntenie, hogy a műtétet követően távolra, vagy közelre akar élesen látni. A szürkehályog műtét után az addig homályos látás megszűnik, de az egyfókuszú műlencse vagy csak a közeli, vagy csak a távoli tárgyakról fog éles képet adni.

Például, ha távollátásra kialakított műlencse beültetésre kerül sor, a műtét után az autóvezetés vagy televízió nézés során nem lesz szükség szemüvegre, de az olvasáshoz, kézimunkához már igen.

Fordított esetben, ha a közeli látáshoz kialakított műlencsét ültetnek be, olvasáshon nem lesz szükség szemüvegre, de a távoli látás élességéhez kell szemüveget, vagy kontaktlencsét használni.

Többfókuszú műlencsék

A teljes táblázat megtekintéséhez mozgassa a táblázatot vizszintesen jobbra/balra.
   

A műlencséknek forradalmian új típusa a Multifokális műlencse, melynek segítségével a közeli és a távoli látás is egyszerre élessé válik, még olvasószemüvegre sincs szükség.

Leginkább a multifokális (többfókuszú) szemüvegek nyújtotta komfortosabb látási élményhez hasonlítható, de nélkülözi a szemüveg viselésével járó kellemetlenségeket.

Ennél a típusnál a műlencse speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a közeli (40 cm-en belüli) látótávolságban, a távoli (2 m-en túli) látótávolságban, és a köztes látótávolságban (40 cm-től 2 m-ig) is élesen lehessen látni.

 

 

 

 

Műlencse kiválasztás
A beültetendő műlencse pontos típusa sok tényezőtől függ, és minden esetben szemészeti kivizsgálást igényel. A vizsgálat és a lencsetervezés során a klinika szakorvosai javaslatot tesznek Önnek az egyedi igényeknek és a vizsgálat orvosi eredményeinek legjobban megfelelő műlencse típusra.

Minden betegünk teljes körü tájékoztatást kap a létező műlencsék típusáról, ezek előnyei illetve hátrányairól. Természetesen léteznek ma már olyan műlencsék is, melyek távolra és közelre is megfelelő látást biztosítanak. – bővebben lásd a Látásjavitás Implantációval rovatunkban.
 

Az orvos mindig a pácienssel közösen hoz döntést a beavatkozásról, valamint a beültetendő műlencse tipusáról.

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: