Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Olvasószemüveg elhagyása

A refraktív sebészet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti sebészi módszerekkel. Ezen beavatkozások célja mindig a szemüveg elhagyása. A szem dioptriájának megváltoztatása több évtizedes törekvése a szemsebészetnek.
A legújabb kutatási eredmények már lehetővé teszik, hogy a szem öregedéséből következő olvasási nehézség, az ún. öregszeműség is kezelhetővé vált. Ezáltal nincs már szükség közeli olvasószemüvegre sem. Ez érinti a 40- 45 év felettiek jó részét, hiszen a szem belsejében a lencse öregedése, mindenkinél bekövetkezik, és előbb utóbb szükségessé válik az olvasószemüveg használata.

 

Az olvasó szemüveg elhagyásának ma már több módszere létezik:

 

1. A legelterjedtebb módszer során a domináns szemet lézerrel korrigálják távolra, a nem domináns szemet pedig közelre. Ez az ún. monovision. Ennek különböző formái ismertek mint például a micromonovision vagy Custom Q. Ezek, lényegében hasonló eljárások, csak a mögöttük levő technológia más. Én magam is hasonló fénytöréssel rendelkezem.

 

2. Egy másik eljárás a szem belsejében cseréli ki az “idősödő” saját lencsét egy műlencse implantátumra.

 

 

 

A lézer kezelések:

 

A lézer kezelések részletes leírását a lézeres szemműtét menüpontban találja meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy a WaveLight technológia egy olyan lehetőséggel rendelkezik -Custom Q- melynek segítségével szélesebb fókuszmélységet tudunk biztosítani és ez által nagyobb olvasószemüveg függetlenséget is.

 

A szem belsejébe helyezendő műlencse implantátumok: 

 

Napjainkban már a szaruhártya excimer lézeres átalakítása mellett a szemlencse kicserélése is megoldása lehet a dioptria eltüntetésének. A monofokális implantátumok mellett már léteznek multifokálisak is.

 

További implantátumok:

 

A refraktív sebészet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti sebészi módszerekkel. Ezen beavatkozások célja mindig a szemüveg elhagyása. A szem dioptriájának megváltoztatása több évtizedes törekvése a szemsebészetnek. Napjainkban már a szaruhártya excimer lézeres átalakítása mellett a szemlencse kicserélése is egyre terjedőben lévő megoldása lehet a dioptria eltüntetésének.

 

A LEGNAGYOBB SZABADSÁGOT ADJA


A multifokális műlencse tervezése egyedülálló: a látást minden távolságra – közelre, távolra és a kettő közötti átmeneti távolságra egyaránt – javítja, és ezáltal az eddigi elérhető legnagyobb szabadságot biztosítja a betegeknek, akik így a műtét után dioptriás szemüveg nélkül is jól láthatnak.

 

A MŰTÉTI technika ugyanaz, mint a szürkehályog eltávolításnál
A műtéti technika gyakorlatilag a szürkehályog-eltávolítással azonos, tehát rutinműtét egy gyakorlott operatőrnek. A szürkehályog műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb és leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás a világon. Ez egy ambulánsan végezhető, kb. 10-15 perces beavatkozás, amely után 2-3 nap elteltével a beteg akár vezethet és munkába is állhat. Lásd a szürkehályog eltávolításnál!

 

ELŐNYE


Nem szükséges szemüveg sem közelre, sem távolra.
Az implantációt követően szürkehályog már sohasem fog kialakulni .
A meglevő szürke hályogot véglegesen eltávolítja, és a szűkzugú zöld hályogos betegek anatómiai helyzetét is javítja.

 

KINEK AJÁNLJUK?


Szürkehályogosoknak
Azoknak a 40 év felettieknek akik a közeli olvasószemüvegüktől szeretnének megszabadulni. Ez az öregedő szem amely közelre, (kb 40 cm) már nem tud fókuszálni.
Ha a látásjavító lézerkezelésre alkalmatlan a szeme.

 

KI ALKALMAS?


Kinek mikor alkalmas a szeme ezen implantációra?
Ha csak dioptriahibája van, vagy szürkehályogja, a szeme egyébként egészséges.
Ha még nem volt szürkehályog műtétje, ha nincsenek súlyos egészségügyi problémái.
Akkor is alkalmas, ha fiatal korában átesett lézeres dioptriakorrekciós kezelésen (PRK, LASIK)
aki eltud fogadni egy átlagos jó látást szemüveg nélkül
 
HÁTRÁNYA


Mint minden helyzetben, azonban itt is kell némi kompromisszumra számítani:
Esti vezetésnél ritkán előfordulhat fényudvar vagy káprázás. Ez akkor fordulhat elő ha a pupilla tágabb az átlagosnál. A legtöbb beteg ezt a kompromisszumot elfogadhatónak tartja, de mindenképp beszélje meg ezt a kérdést orvosainkkal, akik jártasak ezen lencse beültetésében. Klinikánkon infravörös fénnyel tudjuk mérni a sötétben lévő pupilla méretét is.

Az implantátumokat csak fél dioptriánként gyártják, ezért a műtétet követően a legrosszabb esetben -0,5 - +0,5 dioptria maradhat (ezt a páciens nem éli meg a látásában.)
Ha hegesen gyógyul a seb, vagy eredendően műtét előtt volt cylinderes dioptriahibája, kb. fél év múlva szükség lehet egy lézerkezelésre, amivel tökéletesíteni lehet a látását.
Ilyen lencseimplantátum olvasható például a www.acrysofrestor.hu honlapon.

 

 

 


 

  

 

 

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: