Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Megfontolások lézeres szemműtét előtt

A refraktív szemsebészet orvosi beavatkozás. Ezért fontos, hogy tisztában legyen vele, hogy egy ilyen kezelés bizonyos kockázatokkal jár. Mielőtt meghozná a döntést, gondosan mérlegelje a kockázatokat és az előnyöket.

Az egyéni kockázatok közé tartozik:
 Normális körülmények közt a vágás okozta seb 3 napon belül begyógyul. Azonban lehetséges késedelmes gyógyulás és esetleges komplikációk kialakulhatnak:
- Leggyakrabban száraz szem, szemégés vagy váltakozó látásélesség a leggyakoribb. Ez csak pár napig lehetséges, azonban néha hónapokig jelentkezhet. Műkönny csepegtetésével csökkenthetőek ezek a hatások.


- Ha a két szem nem egyszerre kerül kezelésre, a két szem kezelése közt a két szem eltéréséből adódóan a kétszemmel látás problémákat okozhat mint a kettőslátás, szédülés és egyensúlyi zavarok.


- Esetleges káprázás vagy fénypontok körül fényudvar kialakulása sötétben előfordulhat az első hónapokban, ezek a jelenségek maguktól megszűnnek.


- Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a szaruhártya lebeny túlkicsi vagy vékony és a széle felpördülhet, ezt néhány napos kontaktlencse viseléssel meg lehet akadályozni.


- Ritkán előfordulhat, hogy a műtét utáni első 3-5 napban a szervezet védekező immun mechanismusa által a szaruhártya begyulladhat. Ez fájdalmatlan és nem fertőzés okozza. Intenzív cseppentéses kezeléssel a gyulladás gyógyítható.


- Nagyon ritka a bakteriális fertőzés ami nem gyógyítható gyógyszeres kezeléssel, újbóli orvosi kezelésre van szükség.


- átmeneti szaruhártya homályok kialakulása, fényérzékenység, átmeneti szemnyomás emelkedés, alulkorrigálás, visszaromlás, túlkorrigálás, nagyon ritkán 0,5 % alatti gyakorisággal, de előfordulhat, hogy a műtét eredményeként nem javul a dioptria


ELLENJAVALLATAI:
-pacemakeres beteg (elektromágneses térben zavar keletkezhet a pacemaker működésében)
-rosszindulatú rövidlátás (amikor a rövidlátásnak szemfenéki tünetei vannak, illetve a -szemgolyó hossznövekedése tovább folytatódik)
-cukorbetegség szemészeti szövödményei
-kötőszöveti rendszerbetegségek
-keratoconus
-egyéb, együttesen előforduló szemészeti kórképek (pl.: zöldhályog, retina betegségek)
-ha a cornea vastagsága centrálisan kevesebb, mint 450 mikrométer


RELATÍV ELLENJAVALLATOK:
-elülső szemfelszíni betegségek (pl.: száraz szem, rosaceás szem)
-18 év alatti életkor
-terhesség


MŰTÉT UTÁNI KORLÁTOZÁSOK:
Első héten zuhanyozás közben sem mehet víz a szemébe ,és nem sminkelhet !
Az 1.napi kontroll után védőszemüvegben már futhat, síelhet, szörfözhet, kerékpározhat, aerobikozhat, emelhet súlyokat, teniszezhet és golfozhat.
4 hétig nem úszhat , nem lovagolhat, nem szoláriumozhat ( védőszemüvegben sem ), és nem szaunázhat !
6 hétig nem bokszolhat és nem búvárkodhat !

 

Orvosa őszintén és részletesen válaszol valamennyi kérdésére. A készülékről és az eljárásról minden felmerülő biztonsági és kockázati információt megadunk. Az orvosi vizsgálat folyamán kérjük tájékoztassa orvosát részletes kórtörténetéről, a szemeket ért sérülésekről és beavatkozásokról, valamint az ön által szedett gyógyszerekről. Orvosa csak ezen információk ismeretében hozhat biztonságos döntést az ön alkalmasságáról.
 

 

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: