Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Betegtájékoztató

Tisztelt Betegünk!


Szeretettel köszöntöm klinikánkon. Sajnos a rendkívül feszített időbeosztásom miatt nem tudom személyesen üdvözölni majd Önt, az Ön számára e nagyon is fontos napon, elképzelhető hogy , személyesen már csak a műtőben találkozunk. Ezért szeretném, ha elolvasná ezt a rövid tájékoztatót.

Tudom, hogy ilyenkor mindenkiben nagy a feszültség, a szorongás és persze sok a kérdés. Szervezett csapatunk azért veszi Ön majd körbe, hogy ezeken a nehézségeken is átsegítse.

Nálunk az „Egynapos sebészeti” tevékenység fő célja, hogy a legmodernebb műtéti technikával és személyre szabott szakápolással, pár órás tartózkodással mielőbbi gyógyulásához segítsük hozzá. Ez azt jelenti, hogy magánklinikán a megadott időre érkezve, körülbelül 2-3 órát tölt el a páciens a hazaindulásig.

A szürkehályog gyógyitása műtéttel történik: a szemlencse eltávolitásával illetve műlencse beültetéssel történik az elszürkült lencsének a megszüntetése is, illetve egyben a szem törőerejének helyreállitása is. Tehát meg fog változni a dioptriája szemének.


Műtét előtt:
A műtét miatt nem kell csepegtetni semmit a szembe.
Természetesen aki zöldhályogos az a cseppjeit használja a megszokottak szerint. Aki Xalatant, Xalacomot, Travatant, vagy Duotravot használ rendszeresen kérem szóljon külön, mert rövid időre cseppet kell váltanunk a műtét után.

Ha valaki véralvadás gátló gyógyszert szed rendszeresen, azt a mai modern műtéti technika mellett nem szükséges már leállítani, mert a műtét érmentes területen zajlik. Viszont azért kérem jelezze a kollegáknak, vagy nekem műtét előtt.


Műtéti érzéstelenítés: Műtéteink csepp érzéstelenítésben történnek. A műtét fájdalmatlan, nyomás érzés, manipuláció érezhető de betegeink kellemetlenségekről nem panaszkodnak, amennyiben kis fájdalom lépne fel további érzéstelenítő cseppel látjuk el.
Az érzéstelenítés, pupillatágítás, és a szem fertőtlenítése körülbelül 30 percet vesz igénybe.
 

A szürkehályog műtét, műlencse beültetés:
Sokszor felmerül a kérdés: meddig fog tartani a műtét. Nos ezt az operatőr gyakorlata szabja meg, ezért változó lehet. Mivel nálunk az ország egyik legjobb operatőrének kezében van 10 perc alatt megvan a műtét, természetesen, ha két szemét operáltatja akkor ez a duplája.

Műtét alatt az operatőr illetve a páciens szóbeli kontaktusban van: közölve a beteggel, hogy mire kell számítania, illetve mely pontot kell figyelnie. Fejét légáteresztő takaróval fedjük, le szemét szemhéj terpesszel tágra nyitjuk, hogy ne tudjon pislogni. Az Ön egyetlen feladata egyenesen fölfele nézni. A műtét során szaruhártyája széli részén 2 darab 1 és 2 mm nagyságú sebet készítünk. Ezeken a sebeken keresztül ultrahang segítségével (amit a betegek lézernek hívnak) távolítjuk el az elhomályosodott lencsét a műtét ezen részét nevezik Phacoemulsificatiónak. Ugyanezen kis sebeken keresztül történik a műlencse implantálása is. A műlencse a helyén kinyílik és felveszi végleges alakját. Sebeink kicsik, önzáróak ezért gyorsabb az Ön gyógyulása.

Világszerte a szürkehályog műtétre jelenleg ez a legkorszerűbb beavatkozás. A világon létező legmodernebb gépekkel és tecnikai eszközökkel történik a műtét. (A phacoemulsifikatios gép INFINITI, a mikroszkop LEIKA stb...) A műlencse típusokban minőségi különbségek vannak. Ezt a műtét előtt orvosával tisztázta, mert az áraik különböznek.

A műtét végén egy átlátszó kagylót kap a szeme elé, amely megvédi az érzéstelen szemet, a sérülésektől. Ezt másnap reggel lehet levenni., és akkor kell elkezdeni a csepegtetést is, mert a műtét végén mi ellátjuk a szemet gyógyszerekkel.

 

Műtét után betegeink megszokott tevékenységeiket már a műtétet követő napon folytathatják. Fontos tartózkodni az operált szem dörzsölésétől (a műtét teljes gyógyulása 4-5 hét). 10 napig a sebek még nem hegednek össze teljesen, ezért a műtét után folyadék (mosdó fürdő víz) ne kerüljön szemébe. A gyógyulás érdekében tartózkodni kell nagyobb súlyok emelésétől is. A beültetett lencse típusától függően: az „egyfókuszú” lencséknél olvasásra igen de a „többfókuszú” lencsék esetén olvasáshoz sem szükséges a szemüveg viselése. A szem dioptiája a műtét után biztosan megváltozik, mert a távolra ha lehet minimálisra csökkentjük a dioptriáját.

Fontos, hogy az egyfókuszú impltátumok után, olvasó szemüvegre biztosan szüksége lesz. A szemüveg elkészíttetése csak a 6. héten vagy utána történjen, ugyanis akkor lesz végleges a dioptria. Addig a szemüvegkészítés felesleges pénzkidobás, amíg változhat a dioptria. 6 hét után élete végéig azonos dioptriája lesz az operált szemnek.

Ezt az első 6 hetet egy átmeneti olvasó szemüveggel lehet megoldani. A teljes gyógyulás 4 és 6 hét között van ez idő alatt szemcseppek használata szükséges az orvosa által meghatározott dózisban. (Gyulladáscsökkentőt naponta 5x illetve a szemnyomás csökkentőt naponta 2x, ha orvosa másképp nem rendelkezik a cseppeket addig használja míg el nem fogynak).

A cseppek használatánál tudni kell, hogy a különböző hatóanyagok cseppentése között pár percnek el kell telnie, mert különben a cseppek kimossák egymást.


A látásjavító céllal végzett ReSTor lencse beültetésére a fentiek annyiban nem vonatkoznak, hogy: Önöknek nem kell majd szemüveg sem távolra sem közelre. A Restor lencsések figyelmét felhívjuk, hogy semmiképpen ne tegyenek fel olvasó szemüveget műtét után, hanem pár nap múlva kezdjék el az olvasás gyakorlását az új szemükkel. Ha szemüveget teszünk fel, nem fog működni a lencse tökéletesen.

Restor lencse beültetése után 6 hétig a megerőltető, hirtelen zökkenésekkel járó sportokat is jó elkerülni (mint pl. a súlyemelés, futás, lovaglás aerobik, stb. 6 hét után megszokott életét teljes mértékben folytathatja. Fontos még tudni, hogy ez a speciális lencse a legtöbb betegnek már másnap tökéletesen működik, de néhányan nehezen hónapok alatt tudják csak begyakorolni vele a tökéletes látást (körülbelül a mi gyakorlatunkban 100 ból 2 páciens). Őket fél év türelemre intjük.


Napszemüveg: a szürkehályog lekerültével a szemet ingerelheti a hirtelen sok fény, amitől a szem a hályog miatt elszokott. Ilyenkor hasznos beszerezni egy fényvédő szemüveget. A műlencsék UV szürővel el vannak látva, de a fénytől való védelem szükséges lehet.


A műtétet követő napon orvosa ellenőrzi kivizsgálja operált szemét és további kontroll időpontokat egyeztetnek.

Lehetséges szövődmények
Ritkán a kötőhártya érintésekor ez alatt kis bevérzések keletkeznek. Ez csupán pár napig tartó kozmetikai problémát jelent saját magától szívódik fel.

Nagyon kis százalékban a lencse eltávolítása során kis szürkehályog darab az üvegtestbe kerülhet. A lencse darabot illetve az előre került üvegtestet egy speciális műszer segítségével eltávolítjuk és utána történik az implantáció.

A lencse homály mennyiségétől függően változó a felhasznált ultrahang energia mennyiség. Amennyiben ez az érték magasabb átmenetileg enyhén borússá homályossá válhat szaruhártyája, mely cseppekkel kezelhető és pár nap elteltével feltisztul.

A legsúlyosabb szövődmény a gyulladás, amit a műtét utáni cseppek rendszeres és előírásszerű használatával el lehet kerülni. Szerencsére nagyon ritka, de ha előfordul azonnal jönni kell kontrollra! Miből veszi észre ha begyullad az operált szeme: előszöris a látása hirtelen leromlik, és a szem nagyon pirossá válik.


Ha a felsoroltakon kívül maradt még megválaszolatlan kérdés Önben, kérem, keressen meg a vizsgálatok alkalmával, vagy forduljon bizalommal kollégáinkhoz


Egészségére: Hogy az Ön szempontja, a mi szempontunk lehessen!


Dr. Bereczki Árpád Ph.D.
 

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: