Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

A szürkehályog eltávolítása

A szürkehályog gyógyítható betegség.

Jelenleg egyetlen gyógymód a műtéti eltávolítás, és azzal egyidőben egy műlencse beültetése az eredeti helyére.
Napjainkban ez az egyik leggyakrabban végzett sebészi beavatkozás.
Ez Magyarországon is így van.
Magyarországon évente több mint 60 000 ilyen műtétet végeznek.
Ez a mikrosebészeti beavatkozás az egyik legsikeresebb műtéti eljárás, mely több mint 95% ban komplikációmentes.
Maga a műtét nagyon bonyolult, hosszú tanulási folyamatot kíván az operatőrtől ahhoz, hogy rutinná váljon

Klinikánkon a szürkehályog eltávolítása a jelenleg leghatékonyabb és legbiztonságosabb eszközökkel történik. Ez a műszer egy mikrosebészeti ultrahangos (köztudatban lézeres) technikával dolgozik, mellyel az elhomályosodott lencse eltávolítható. Ez a phacoemulsifikátio.


A szürkehályog vagy katarakta, a szemlencse elszürkülését jelenti. A műtét során tehát a szemgolyó belsejében lévő, elhomályosodott lencsét kell eltávolítanunk és helyére műlencsét beültetnünk. Napjainkban a leggyakrabban alkalmazott műtéti technika a szürkehályog eltávolítására a phacoemulsifikáció.

Ez a legújabb eljárás a szürke szemlencse eltávolítására, és összehajtható, egy- vagy akár több-fókuszú műlencse beültetésére. A műlencséket összehajtogatva juttatjuk be a szem belsejébe, és ott, a lágy lencse szétterül a lencse tokzsákjában, rugalmasan támaszkodik, más rögzítést nem igényel. A műtét végén a sebet nem kell összevarrni, önmagát zárja. Ez az eljárás kis traumát okoz a szöveteknek, gyors sebgyógyulást, és regenerációt követően pár nap után, esetleg már azonnal jó látást eredményez. A páciens néhány nap után visszatérhet megszokott életviteléhez.

A beavatkozás legfontosabb jellemzői:

  • A műtét szemcseppekkel végzett helyi érzéstelenítésben történik, a műtét során fájdalom nem jelentkezik.
  • A beavatkozás kb. 10 percet vesz igénybe, a műtét után a páciens saját lábán jön ki a műtőből, és egy kis pihenés után távozhat.
  • A szemre nem kerül kötés, lényegében nincs semmilyen korlátozás a műtét után, a napi tevékenység szabadon folytatható.
  • A műtét után felírt szemcseppel kb. 14 napig csepegtetni kell, más utókezelés nem szükséges.
  • A műtét 100%-os látásjavulást eredményez! (Természetesen csak akkor, ha a gyenge látásnak egyéb oka nincs, csak a szürkehályog...)

A beavatkozás időtartama az operatőr gyakorlottságától függ. Klinkánkon ez nem haladja meg a 10 percet. Az eljárás fájdalommentes. A beteg már a műtét napján javult látásélességgel rendelkezik, egyes esetekben egy pár napos gyógyulási időt követően alakul ki az éles látás.
 

Klinikánkon történő bevatkozásokat Dr. Bereczki Árpád Ph.D. végzi, aki több mint tízezer implantációs műtétet végzett már.


A szürkehályog műtét lépései

Lencsetervezés (az előzetes vizsgálatok alkalmával):
A műlencse dioptriájának megtervezése komplex feladat, hiszen ettől függ a páciens műtét utáni jó látása, és elégedettsége. A tervezést mérések alapján végezzük (szaruhártya átmérő, szemgolyó tengelyhossz), figyelembe véve az egyén saját igényeit is, hogy távolra, közelre, vagy minden távolságra szeretne jól látni szemüveg nélkül.


Előkésztés (közvetlenül a beavatkozás előtt, kb. 30 perc):
A modern műtéti technika bevezetése az előkészítő procedúrát is leegyszerűsítette. A fájdalommentességet érzéstelenítő cseppekkel érjük el, 20-30 percig többször cseppentünk az operálandó szembe, és ezzel párhuzamosan pupillatágító cseppeket is adunk.
Vérnyomás ellenőrzés mindig történik műtét előtt, és igény illetve szükség szerint nyugtató tablettát adunk betegeinknek.
Mielőtt a műtőbe visszük pácienseiket, egy külön helységben kórházi ruhára cseréljük civil ruhájukat, melyet a műtét végén visszavehetnek.

A műtét
A kb. 10 percig tartó beavatkozás a szem és környékének tisztítása, fertőtlenítése, és a környező területek kizárásával kezdődik. Ezután a szemen kis sebet készítünk, mely mindössze 1-2 mm hosszú, és a szövetek rétegei között alagútszerűen alakítjuk ki. Ez fontos, mert így a szövetek spontán összefekszenek, és nincs szükség varratokra.
A sebek kis méretének fontossága: csökken a fertőzés veszély, az astigmia (fénytörési hiba) kialakulásának csökkent lehetősége valamint a talán a legfontosabb rövidebb és gyorsabb gyógyulás.
A sebeket önzáródóra készítjük, melyekbe nem kerül varrat.


A legfejlettebb technológiájú készülékkel ezen az "alagút" seben keresztül hatolunk be a szem belsejébe és ultrahangot kibocsátó műszerrel zúzzuk szét a kemény lencserészeket, majd ugyanezzel a hármasfunkciójú eszközzel kiöblítjük, és eltávolítjuk a puhább maradékot.

Mindezt szűk műtéti területen, a lencse saját tokján belül mozogva végezzük. Fontos, hogy a lencsetok-zsák ép maradjon, mert ez biztosítja az "ágyat" a gondosan élőkészített műlencse számára. A műtét alatt az orvos mindkét kezét és mindkét lábát is használja a műszer működtetésére.

A páciens közben beszélgethet is, fájdalmat nem érez, de nagyon fontos, hogy váratlan mozdulatot ne tegyen a fejével.


Tudni kell , hogy mint minden sebészi beavatkozásnak komplikációi is lehetnek. Orvosaink ezekről természetesen tájékoztatják.
Orvosa őszintén és részletesen válaszol valamennyi kérdésére a készülékről és a műtéti beavatkozásról.


A beavatkozás után
A műtétet követően a beteg saját lábán távozhat a műtőből, kint visszaöltözhet a ruhájába, és hamarosan távozhat. A szemet nem szükséges lekötni. Lényegében semmi korlátozás nincs utána, de az fontos, hogy a szemet dörzsölni nem szabad. A látás átmenetileg még kissé homályos a műtét után, mert a pupilla tágított, a szaruhártya átmeneti ideig borús lehet.

Műtét utáni kontroll
az operatőr által megjelent időpontban kontroll szükséges. Az operált szem lehet kissé vérbő, könnyes, átmeneti szúró érzés jelentkezhet. Minden páciensnek egy szemcseppet írunk fel, mely antibiotikumot, és gyulladáscsökkentőt tartalmaz egyben, ezt kb. 14 napig kell csepegtetni.

Esetleges későbbi teendők
Az utóhályog a lencse tokjának utólagos megvastagodása. Hónapokkal, vagy akár évekkel a műtét után is kialakulhat. Kezelését YAG lézerrel végezzük, capsulotómiának hívjuk. Ilyenkor a lézerrel egy kis nyílást készítünk a megvastagodott hátsó lencsetokon, így biztosítjuk a fénysugarak szabad áramlását. A lézerkezelés fájdalmatlan, vérzéssel nem jár.

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: